Travma, bir kişinin fiziksel ya da ruhsal olarak ciddi bir şekilde zarar görmesi durumudur. Travma, bir kişinin vücudunda ya da ruh sağlığında ani bir değişim yaratan bir olay veya dizi olay sonucu ortaya çıkan zararı ifade eder. Travmalar, fiziksel veya ruhsal yaralanmalar sonucu ortaya çıkan zararları ifade eder ve bu zararlar, kişinin vücut ve ruh sağlığında ani ve ciddi değişikliklere neden olabilir.
Bu yazıda Yaygın Travma Tepkileri ve Travmaların etkisiyle başa çıkma yöntemlerinden bahsedeceğiz. Bu bilgiler için yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.
Yaygın Travma Tepkileri Nelerdir?
Travmatik bir olayın ardından, insanlar sıklıkla sersemlemiş, yönlerini şaşırmış veya rahatsız edici bilgileri bütünleştiremediklerini hissederler. Bu ilk tepkiler yatıştıktan sonra, insanlar çeşitli düşünce ve davranışlar yaşayabilirler. Ortak yanıtlar şunlar olabilir:
-
Yoğun veya Öngörülemeyen Duygular
Endişeli, gergin, bunalmış veya üzgün olabilirsiniz. Ayrıca normalden daha sinirli veya karamsar hissedebilirsiniz.
-
Düşünce ve Davranış Kalıplarındaki Değişiklikler
Olayla ilgili tekrarlanan ve canlı anılarınız olabilir. Bu anılar görünürde hiçbir sebep olmadan ortaya çıkabilir ve hızlı kalp atışı veya terleme gibi fiziksel reaksiyonlara yol açabilir. Konsantre olmak veya karar vermek zor olabilir. Uyku ve yemek yeme düzenleri de bozulabilir; bazı insanlar aşırı yemek yiyebilir ve uyuyabilir, bazı insanlar ise uyku ve iştah kaybı yaşayabilir.
-
Çevresel Faktörlere Karşı Duyarlılık
Sirenler, yüksek sesler veya diğer çevresel duyumlar, travma ilgili anıları canlandırarak artan kaygıya neden olabilir. Bu tetikleyicilere stresli olayın tekrarlanacağına dair korkular eşlik edebilir.
-
Gergin Kişilerarası İlişkiler
Aile üyeleri ve iş arkadaşlarıyla daha sık anlaşmazlıklar gibi artan çatışmalar ortaya çıkabilir. Ayrıca her zamanki sosyal faaliyetlerinizden geri çekilebilir, izole edilebilir veya bağlantınız kesilebilir.
-
Strese Bağlı Fiziksel Belirtiler
Baş ağrısı, mide bulantısı ve göğüs ağrısı oluşabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Önceden var olan tıbbi durumlar, travma ilgili stresten etkilenebilir.
Travmaların Etkisiyle Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?
Travmaların etkilerine baş etmek, kişinin travmayı yaşadıktan sonra yaşamını nasıl sürdüreceğine ilişkin bir süreçtir. Travmaların etkilerine baş etmek, zor ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Travmaların etkilerine baş etmek için, kişinin ihtiyaçlarına göre farklı yöntemler uygulanabilir.
Psikologların ve uzmanların önerilerine göre travma etkilerini azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemleri şu şekilde özetleyebiliriz:
-
Sevdiklerinize Yaslanın
Destek için arkadaşlarınızı veya aile üyelerinizi belirleyin. Travmatik olayı tartışmaya hazır hissediyorsanız, onlarla deneyiminiz ve duygularınız hakkında konuşabilirsiniz. Günlük stresinizin bir kısmını azaltmak için sevdiklerinizden ev işlerinde veya diğer yükümlülüklerde size yardım etmelerini de isteyebilirsiniz.
-
Duygularınla Yüzleş
Travmatik bir olayı düşünmekten kaçınmak istemek normaldir. Ancak evden çıkmamak, aşırı uyumak, sevdiklerinizden kendinizi izole etmek ve hatırlatıcılardan kaçmak için madde kullanmak zamanla başa çıkmanın sağlıklı yolları değildir. Kaçınmak normal olsa da, çok fazlası stresinizi uzatabilir ve iyileşmenizi engelleyebilir. Yavaş yavaş, normal bir rutine geri dönmeye çalışın. Sevdiklerinizden veya bir psikologdan destek alın siz e çok yardımcı olabilir.
-
Kişisel Bakıma Öncelik Verin
Besleyici yemekler yemek, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve iyi bir gece uykusu çekmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Sanat, müzik, meditasyon, rahatlama ve doğada vakit geçirme gibi diğer sağlıklı başa çıkma stratejilerini deneyin.
-
Sabırlı Olun
Üzücü bir olaya güçlü bir tepki vermenin normal olduğunu unutmayın. Günler geçtikçe semptomlarınız yavaş yavaş iyileşmeye başlamalıdır.