Kürtaj Travması

Kürtaj travması Beklenen ve istenen bir bebeğin anne sağlığı gibi sebeplerden dolayı kürtajla alınması sadece bedende enerji düşüklüğüne neden olmaz. Aynı zamanda derin bir hayal kırıklığı, kürtajı inkar, boşluk düşüncesi, acı, üzüntü, kendini suçlama ve öfke gibi durumları da beraberinde getirebilir.

Bu gibi duyguları bazen anne kendine yönelik bazen de partnerine, akrabalarına yönelik hissedebilir. Kürtaj sonrasında bu gibi haller hayatı günlük yaşamdan işe kadar olumsuz etkiler. Dolayısıyla yaşama daha iyi devam edilmesi için terapistlerden yardım alınması gerekir.

Bu açıdan verilen kürtaj travması sadece kürtaj için değil, düşük sonrasında da annelere yardımcı olur. Bu duruma alışılması, kısa sürede atlatılması amaçlanır.

Kürtaj Travması Neler İçerir?

Kürtaj olan kadınlar bundan sonra farklı duygular taşıyabilir. Kürtaj olanların duyguları değişiklik gösterebilse de ana hatları ile şu şekildedir;

  • Keder, üzüntü ve öfke gibi duygular
  • Kişilerin kendini halsiz hissetmesi
  • Depresyon ve stres
  • Geçmişe takılı kalma
  • Kürtaja dair pişmanlık, kürtajın kabul edilmemesi
  • İntihar düşünceleri
  • Madde kullanımı
  • İlişki sorunları
  • Geleceğe dair hamilelik kaygıları
  • Cinsel hayata olan ilginin kaybedilmesi

Bunlardan da görülebileceği üzere kürtaj olanların duyguları oldukça ciddidir. Bu süreci tek başına atlatmaya çalışmak daha ağır sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla profesyonel terapistlerden hem annenin hem de babanın destek alması iki kişiye de yardımcı olacaktır.

Kürtaj Travması Terapisini Kimler Alabilir?

Eğer sağlık sorunları nedeniyle hamileliğe son verilmek zorunda kalınmışsa bu sürecin atlatılması için başvuru yapılabilir.

Bunun yanı sıra istenmeyen bir hamilelik olmuşsa kişilere buna dair destek verilebilir. Kadınların yanı sıra evli çiftlerde, babalarda da bu travma meydana gelebilir. Bu farklı şekillerde kendini gösterebilir.

Travmanın çözülmesi için ilk olarak kürtajın sebebi terapist tarafından öğrenilir. Bunun bilinmesi daha doğru bir terapi planı hazırlanmasına yardımcı olur. Bu kapsamda terapinin ne kadar olacağı kişilerin bulunduğu ruh haline göre değişiklik gösterebilir. Terapi içeriği de kişiden kişiye göre farklılaşır.

Kürtaj Sonrası Hangi Tepkiler Verilir?

Kürtaj olanların duyguları farklılık gösterebilse de genellikle depresyon, yas ve kaygı gibi belirtilere sahiptir. Zira bir bebeğin alınması kolay bir süreç değildir. Üzüntünün yanı sıra istenen bir bebekse, ancak sağlık sebepleriyle kürtaj olmak durumunda kalınmışsa çocuğa özlem duyulabilir.

Bunun yanı sıra annelerde kendini başarısız hissetme, özgüven eksikliği yaşama da sıklıkla görülür.

Sürecin atlatılması için ilk olarak kürtajın kabul edilmesi, reddedilmemesi gerekir. Zira kürtajı kabul etmemek süreci daha da kötüleştirecek bir etmendir. Kürtaj sonrasında kişiler travmayı tek başına atlatamıyorsa, bu kısa sürede daha ciddi ruhsal problemleri beraberinde getirebilir.

Dolayısıyla bu durumda profesyonel terapistlerden yardım alınmalıdır. Böylece sürecin daha iyi atlatılması mümkündür.

Kürtaj Travması Çalışması Kişiye Ne Yapar?

Kürtaj özellikle istenen bir bebek olması durumunda anneler üzerinde ciddi etkiler bırakır. Bu sadece fiziksel değil ruhsal sağlık için de geçerlidir. Doğal olarak bir süre kişiler depresyon, üzüntü, öfke gibi duygular gösterebilir.

Her ne kadar bu unutulmayacak bir deneyim olsa da travmanın atlatılması gerekir. Zira aksi durumda kişilerin günlük hayatı olumsuz etkilenecek, profesyonel iş yaşantısından aldığı deneyim de azalacaktır. Dolayısıyla yaşam kalitesi gözle görülür bir şekilde azalır.

Kürtaj Öncesi ve Sonrası Travma Terapisi Neden Alınmalı?

Kürtajdan önce de buna yönelik terapi alınabilir. Anneler henüz kürtaj olmamışsa bunun travmatik etkilerini tam olarak yaşamayabilir; ancak işlem ardından bunlar kendini gösterebilir.

Dolayısıyla kürtaj öncesinden itibaren bu terapiyi almak buna hazırlıklı olunmasına yardımcı olacak, kürtaj sonrasında da içinde bulunulan olumsuz ruh halinden daha kısa sürede kurtulabilir. Bunun yanı sıra kürtaj özellikle çiftler arasında da tartışmaya sebep olabilir.

Bu konuda gerek erkeğin istemesi kadının istememesi, gerekse tam tersi durum geçerli olabilir. Kürtajdan sonra ne gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir bu bakımdan annelerin yanı sıra babaları da etkileyebilir.

Kürtaj travması terapisi almak bu durumda çiftlere yardımcı olarak süreci daha kolay atlatmalarını sağlar. Zira bunun üstesinden gelememek evlilikte tartışmalara da neden olabilir.

Kürtaj Sonrası Travma Ne Kadar Devam Eder?

Kürtaj sonrası travma hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Ancak genellikle anneler bunu daha uzun bir süre yaşar. Her kişinin iç dünyası ve ruhsal hali farklı olduğu için kürtaj travması belirli bir tarihte sonlanmaz.

Bazı durumlarda kişiler birkaç haftada atlatırken bazen bu ayları alabilir. Eğer bu süreci daha iyi yönetmek istiyorsanız, yaşanan sorunları en aza indirmeyi arzuluyorsanız ve travmayı kısa sürede atlatmak istiyorsanız terapi ile istediğiniz sonuçları alabilirsiniz.