Boşanma Travması

  • Home
  • Boşanma Travması

Boşanma travması, boşanma ardından sadece çocukların değil boşanan kişilerin de içine düştüğü ruhsal durumdan kurtulmaları için uygulanır. Tıpkı boşanma nedenleri gibi, travmanın arkasında da farklı sebepler yatar. Bunlar sadece yaşam ortamı ve yetişme tarzı ile sınırlı değildir. Dış etmenler de bunun nedenleri arasına girer.

Boşanma genellikle bir süreç halinde gerçekleşir. Ne var ki bazı durumlarda ani bir şekilde, kısa sürede taraflar boşanabilir. Bu beklenmedik olay da beraberinde travmayı getirebilir. İlgili tarafın boşanmayı engelleyecek kadar güçlü olmaması da ruhsal bir etki bırakır.

Bu bakımdan her ne kadar boşanmanın sadece çocukları etkilediği düşünse de boşayan ve boşanan kişiyi de etkiler. Boşanma travması, bu sürecin daha rahat bir şekilde atlatılması için verilen bir hizmettir.

Boşanma Travması Nasıl Etki Oluşturur?

Boşanma travması herkeste farklı etkiler gösterir. Ancak temel olarak belirli faktörler yer alır. Boşayan kişi, boşanmak isteyen taraf olduğundan sarf ettiği çabalar, tavırları, söylediği kelimeler kendisini duygusal anlamda yaralayabilir. Eğer sağlıksız, işlevsiz bir evlilik sebebiyle boşanma olmuşsa travmatik tecrübenin ağırlığı yaşanabilir.

Ayrıca boşanmak isteyen kişi gerek mutlu anlarını düşünüp gerekse yaşadığı kavgaları hatırlanarak pişmanlık yaşanabilir. Boşanma travması ile kendi isteğiyle dava açan kişilere, bu süreci geçirmesi için yardımcı olur.

Boşanma travması, kendisine boşanma davası açılanlarda farklı etkiler oluşturur. Zira özellikle beklenmedik bir durum karşısında kişiler kendini güçsüz hissedebilir. Kendini bireysel olarak ihanete uğramış hissedebilir.

Ancak boşanma travmasının en ciddi durumları çocuklarda yaşanır. Zira iki yetişkinin ayrılması durumunda yaşanan travma, daha kolay atlatılabilir yapıdadır. Lakin çocuklar daha önce anne-babasının ayrılacağını hiç düşünmediği, buna bir anlam veremediği için kötü etkilenir. Özellikle bu sebebin kendisi olduğu düşüncesi ortaya çıkabilir.

Ayrıca boşanma öncesi ev hayatı da etkilendiği için bu konuda da çocuklar olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu uygun bir terapi ile çözülmezse ilerleyen dönemlerde aşağıdaki problemlere neden olabilir;

  • Kaybı bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal problemler
  • Okulda derslerde ya da sosyal ilişkilerde bozukluk
  • Hayatında kuracağı ilişkilerde problem yaşama
  • Güven sorunu

Boşanma travması bu sebeple kişilerde önemli etkilere sahiptir. Boşanmanın ardından terapi ile kişilere yardım edilmesi, hayatlarını daha iyi bir hale getirilebilir.

Boşanma Travması Nasıl Çözülür?

Boşanma travması kendi isteği ile boşanan kişilerde de görülebilir. Dolayısıyla ilk olarak boşanmanın arkasında yatan nedenler terapist tarafından incelenir. Bu kapsamda her bireye özel bir plan hazırlanır. Bu kapsamda kişilerin sağlıklı bir biçimde hayatına devam etmesini hedefler.

Boşanma esnasında yalnızlık, üzüntü ve öfke gibi duygular hissedilebilir. Ancak bunlar uzun vadede ciddi sorunlara neden olur ve kişilerin hayatını olumsuz etkiler. Dolayısıyla uzman terapiste danışmak gerekir.

Terapide ilk olarak boşanmanın kabul edilmesi, yok sayılmaması gerekir. Duygusal tepikler kabul edilmemeli, boşanma ile alakalı konular terapistten saklanmamalıdır. Zira uzman, verilen bilgiler ışığında hareket eder.

Boşanma Travması Kendini Nasıl Gösterir?

Boşanma travması her bireyde farklılık gösterir. Bu sebeple boşanma travması ne kadar sürer de değişiklik gösterir. Ancak terapistten yardım alınmaması halinde bu uzun süre devam eder. Uzmanın yardımıyla beraber uygun plan hazırlanarak, kişilere hayatına verimli bir şekilde sürdürmesi sağlanır.

Travma duygusal anlamda her bireyse ve cinsiyette farklılık gösterebilir. Ancak bir takım temel durumlar da vardır. Bunlar maddeler halinde şu şekilde sunulabilir;

  • Yemek yeme sorunları
  • Uyku problemleri
  • Maddi yönden zor bir boşanma olmuşsa kaygı sorunları
  • Kişinin kendisi ve dünya hakkında negatif düşünceler taşıması
  • Kendini ya da bir başkasını abartılı şekilde suçlaması
  • Kişilerin kendisini toplumdan soyutlaması ya da soyutlanmış hissetmesi
  • Zevk aldığı, sevdiği şeylere karşı ilgisiz hale gelmesi
  • Paranoyaya kapılarak, mantık dışı çıkarımlar gerçekleştirilmesi
  • Karar vermenin zorlaşması
  • Zaman zaman agresif davranışlar sergilenmesi

Bunların yanı sıra boşanma travması sıklıkla geçmişe, hatıralara takılı kalma şeklinde de görülür. Bu hallerin hepsi, bireylere göre farklı şiddetlerde görülür. Dolayısıyla boşanma ardından bu desteği alarak, kişiler hayatlarına daha iyi devam edebilir.

Boşanma Travması Ne Kazandırır?

Boşanma süreci kısa bir evlilikte bile oldukça zordur. Zira evlenme öncesinde kişiler tanıştığı, beraber anıları olduğu için duygusal anlamda olumsuz etkiler yaratır. Bu nedenle boşanma travması için uzman terapistten yardım alınabilir.

Uzman terapistler boşanmanın arkasındaki nedenleri de ele aldığı için hem boşanan hem de boşayan tarafa buna uygun bir çözüm sağlanır. Bu kapsamda ruhsal sorunların ortadan kaldırılması amaçlanır. Zira kişilerin olumsuz ruh hali günlük hayattan profesyonel iş hayatına kadar her şeyi etkiler.

Boşanma travması ile bu gibi durumların çözülerek, hayata kalınan yerden, pozitif şekilde devam etmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra boşanan kişiler, kendi isteğiyle dava açsa bile boşanma sonrası pişmanlık sıklıkla yaşanır. Bu durumda genellikle geçmişte yaşanan hatıralara takılı kalınır.

Bu terapi kapsamında bu pişmanlığın da çözülmesi amaçlanır. Böylece kişilerin durumu daha hızlı kabul etmesi, hayatına verimli şekilde devam etmesi sağlanır.